Skip to content

Op 23 augustus 1989 om 19.00 uur sloegen ongeveer twee miljoen mensen de handen ineen voor een human chain door drie verschillende landen: Estland, Letland en Litouwen. Deze actie werd georganiseerd door de nationale bewegingen van de Baltische staten tegen de Sovjetbezetting van deze landen. Deze ketting, bekend als de Baltic Chain of de Baltic Way, besloeg zo’n 650 kilometer. Helemaal van Tallinn, de hoofdstad van Estland, tot aan Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Het is daarmee een van de eerste en langste ononderbroken menselijke kettingen in de geschiedenis.

Het moet een indrukwekkend gezicht zijn geweest: twee miljoen mensen die allemaal tegelijk elkaars hand vasthouden en daarmee gezamenlijk een oproep doen. Een kwart van de bevolking van de drie Baltische staten deed mee. De deelnemers kwamen vanuit de verschillende landen samen in steden en dorpen en reden naar minder bewoonde Baltische gebieden waar de ketting doorheen slingerde. De actie was meer dan alleen een mooi beeld, het gaf een krachtig signaal dat de Baltische volkeren in verbinding met elkaar vastbesloten waren om hun onafhankelijkheid terug te krijgen.

Wil je meer weten over de Baltic Chain? Kijk dan op https://www.thebalticway.eu/en/history/

The Climate Chain wordt ondersteund door:

Bekijk hier alle ondersteunende organisaties. Wil jouw organisatie the Climate Chain ook ondersteunen? Meld je aan door te mailen naar info@theclimatechain.nl en ontvang meer informatie over wat je kunt doen om ons te helpen.

Back To Top