Skip to content

Praktische informatie

The Climate Chain vindt plaats op 23 juni 2024 om 14:00. Van Hoek van Holland tot Lauwersoog, langs een groot deel (194 kilometer) van de Nederlandse Kustlijn. Je kunt zelf kiezen waar je gaat staan. Het liefst weten we naar welke locatie je van plan bent om te komen: Meld je hier aan voor een kustvak bij jou in de buurt.

Ja liefst wel, daarmee zorgen we namelijk dat er overal genoeg mensen staan om een aaneengesloten ketting te vormen. We hebben de Nederlandse kust verdeeld in vakken. Je kunt je aanmelden voor een kustvak bij jou in de buurt via deze pagina.

Om de human chain volledig aan te sluiten hebben we 150.000 deelnemers nodig. Ruim 80% van de Nederlandse bevolking wil meer klimaatactie. We zijn het daarover veel meer met elkaar eens dan we vaak denken. Nodig dus al je vrienden, familie en collega’s uit!

The Climate Chain is voor iedereen die een voorstander is van snellere klimaatactie. Op 23 juni om 14.00 uur slaan we de handen ineen voor 10 minuten. Dat is alles. Daarvoor en daarna kun je natuurlijk genieten van de prachtige Nederlandse kust.

Trek in ieder geval iets roods aan. Een rode pet, sjaal, parasol,een rood shirt of rode zwemkleding, het maakt niet uit! Zo vormen we hand in hand een symbolische rode lijn van mensen langs de Nederlandse kust. Daarnaast is dit natuurlijk een ideale mogelijkheid voor een heerlijke stranddag. Vergeet dus niet je zonbescherming, handdoek, zwemkleren, een verfrissend drankje en wat lekkers mee te nemen. Langs de Nederlandse kust zijn er vakken met veel horecagelegenheden, maar soms ook helemaal geen (zie onze kustvakken met nadere informatie). Houd daar rekening mee.

Door allemaal iets roods aan te trekken, trekken we een rode streep in het zand tegen klimaatverandering. Samen vormen we een zichtbare rode lijn langs de hele Nederlandse kust voor snellere actie tegen ontwrichtende klimaatverandering.

The Climate Chain is een initiatief van Urgenda, ondersteund door tal van andere organisaties.

The Climate Chain is niet mogelijk zonder de steun van andere organisaties. Wil jouw organisatie dit initiatief ook steunen? Dan kan dat! Stuur een mailtje naar info@theclimatechain.nl.

Om 150.000 mensen op de been te krijgen is al een hele klus waar wij onze handen al vol aan hebben. We zouden het geweldig vinden als er vanuit Groningen en Zeeland initiatieven komen die The Climate Chain nog langer maken! Maar wij richten ons eerst op deze 198 km kustlijn. 

Waarom The Climate Chain?

The Climate Chain wordt georganiseerd om te verbinden voor meer klimaatactie en daarme het grote draagvlak voor meer en sneller klimaatbeleid zichtbaar te maken.

Nee, The Climate Chain is géén demonstratie. Op 23 juni om 14:00 uur vormen we voor 10 minuten een rij langs de Nederlandse kust. Het is een laagdrempelige manier om dwars door Nederland heen met elkaar te verbinden en zo het grote draagvlak voor meer klimaatbeleid te tonen.

Een human chain is een manier om mensen te verbinden en een bewezen methode om de behoefte aan verandering te laten zien. Een beroemd voorbeeld komt uit de Baltische staten, waar in 1989 meer dan 2 miljoen mensen de handen ineen sloegen en dwars door Estland, Letland en Litouwen een menselijke ketting vormden. Zo toonden ze hoe de bevolking verlangde naar vrijheid en onafhankelijkheid.

Absoluut. Hoe meer mensen, hoe beter! Je kan de link naar een kustvak delen met iedereen die er ook bij moet zijn. Zo kunnen zij zich makkelijk inschrijven op hetzelfde kustvak. Je kan je met 5 personen in een keer aanmelden voor een kustvak.

Toegankelijkheid

The Climate Chain vindt plaats langs een groot deel van de Nederlandse kust en is dus op  verschillende wijzen bereikbaar. Of je nu te voet, per fiets, auto of met het OV komt, er is altijd een kustvak voor jou bereikbaar. Kijk hier op de website om te zien wat de vervoersopties zijn.

Ja, een heel aantal kustvakken is per rolstoel bereikbaar. Per kustvak staat aangegeven of de kustlocatie toegankelijk is met een rolstoel.

Dat kan zeker! Voor het aansluiten van The Climate Chain zijn ongeveer 750 mensen nodig per kilometer. Je zal dus anderen tegenkomen, maar het strand en de dijk bieden ontzettend veel ruimte, waardoor op de meeste plaatsen geen mensenmassa’s zullen ontstaan.

Vrijwilligers

Zeker! We zijn op zoek naar Chain Makers, die helpen om van The Climate Chain een succes te maken. Hier vind je meer informatie en kan je je meteen aanmelden.

Dat kan! Binnenkort laten we je weten hoe je posters en flyers kan bestellen voor op je school, vereniging of werk.

The Climate Chain is niet mogelijk zonder de steun van andere organisaties. Wil jouw organisatie dit initiatief ook steunen? Dan kan dat! Stuur een mailtje naar info@theclimatechain.nl.

The Climate Chain wordt ondersteund door:

Bekijk hier alle ondersteunende organisaties. Wil jouw organisatie the Climate Chain ook ondersteunen? Meld je aan door te mailen naar info@theclimatechain.nl en ontvang meer informatie over wat je kunt doen om ons te helpen.

Back To Top