Skip to content

Op zondag 23 juni 2024 om 14:00 uur sloegen tienduizenden mensen de handen ineen langs de Nederlandse kustlijn om te vragen voor meer en sneller klimaatactie. We vormden een “human chain” (menselijke ketting) en trokken een symbolische rode streep. Mensen uit het hele land kwamen samen en verbonden zich om de grote eensgezindheid en het draagvlak voor meer klimaatbeleid te laten zien. 

The Climate Chain trok vele tienduizenden mensen naar het strand en de Zeedijk in Friesland. De treinen zaten vol en de fietspaden naar het strand waren druk met groepen mensen in het rood. Om 13:30 trokken nog velen hun rode shirt aan en sloten zich aan bij de ketting. Iedereen hielp elkaar en zorgde ervoor dat we om 14:00 hand in hand stonden. Het was een prachtig beeld. Van Hoek van Holland tot Den Helder, vanaf Harlingen langs de Friese kust, op twee Waddeneilanden en in Eemshaven waren lange kettingen van mensen gekleed in rood. 

Human Chain
In Zeeland vormde zich op 22 juni al een human chain. Daar lieten ze eerst twee zeehondjes vrij en stonden daarna met een grote groep hand in hand om een streep in het zand te trekken. 

Verschillende organisaties ‘adopteerden’ een deel van de kustlijn om daar met hun achterban samen te komen. Hieronder bevonden zich onder andere Grootouders voor het Klimaat, Greenpeace, de Waddenvereniging, de Klimaatburgemeesters van Nederland, Arriva, Students4Sustainability, Fossylfrij Fryslân, Caring Movement en de Jonge Klimaatbeweging. 

Zelfs op het wad tussen Vlieland en Terschelling vormde zich een ketting van mensen. Het was een gezamenlijke actie van Friezen en Texelaars.  

Draagvlak
Het was voor veel mensen een laagdrempelige manier om te laten zien dat ook zij willen dat ontwrichtende klimaatverandering zoveel mogelijk wordt tegengegaan en dat een omslag naar een duurzame economie nodig is. We hebben laten zien dat er veel draagvlak is voor meer klimaatactie. 

Bekijk de aftermovie met beelden van verschillende locaties. 

The Climate Chain wordt ondersteund door:

Bekijk hier alle ondersteunende organisaties. Wil jouw organisatie the Climate Chain ook ondersteunen? Meld je aan door te mailen naar info@theclimatechain.nl en ontvang meer informatie over wat je kunt doen om ons te helpen.

Back To Top