Skip to content

In Nederland, en over de hele wereld, onderschatten we hoe groot de steun is voor snellere klimaatactie. We lijken te denken dat onze buren het probleem minder belangrijk vinden dan wij. Maar dat klopt niet, blijkt uit een reeks wetenschappelijke onderzoeken, terwijl het wel zorgt voor vertraging van het klimaatbeleid. 

Meer dan twee derde van de Nederlanders steunt meer klimaatactie en meer dan 80% van de Nederlanders maakt zich zorgen om klimaatverandering, blijkt uit cijfers van Our World in Data. Wanneer mensen wordt gevraagd of ze 1% van hun inkomen willen opgeven voor klimaatactie, dan antwoord 65% van de Nederlanders daar ja op. Als je mensen echter vraagt hoeveel andere mensen daar ja op zullen zeggen, dan schatten ze het percentage slechts op 42%. Er zit dus een gapend gat tussen de werkelijke steun en de geschatte steun voor meer klimaatactie. 

Dat is zonde, want politici ondernemen vooral actie als ze weten dat er maatschappelijk draagvlak is. Bedrijven veranderen pas als ze weten dat de samenleving dat ook echt van ze verlangt. Ook zijn we zelf minder snel bereid te veranderen, als we denken dat anderen niet meedoen. Daarom is het belangrijk om te laten zien dat we allemaal meer klimaatactie willen. De steun voor meer en sneller klimaatbeleid leeft niet alleen bij jou, maar die wordt gevoeld dwars door de samenleving heen. 

Dat is precies waarom wij The Climate Chain organiseren. Wij willen laten zien dat van links tot rechts mensen zich willen verbinden voor meer klimaatactie. Wij trekken letterlijk een rode streep in het zand en maken de langste verbinding ooit van mensen in Nederland voor het klimaat. 

The Climate Chain wordt ondersteund door:

Bekijk hier alle ondersteunende organisaties. Wil jouw organisatie the Climate Chain ook ondersteunen? Meld je aan door te mailen naar info@theclimatechain.nl en ontvang meer informatie over wat je kunt doen om ons te helpen.

Back To Top